Pizza gości u nas w chatce co najmniej raz w tygodniu, bo ją uwielbiamy. Zazwyczaj od razu robimy 2 sztuki, żeby przypadkiem nie brakło i wcinamy za jednym posiedzeniem do filmu ;-) Ciasto w smaku przypomina mi nieco bardziej wilgotne w środku krakersy z chrupiącą skórką. Jest kruchutkie i bardzo smaczne! :-)
Składniki na podkład pizzy:
Składniki na podkład pizzy:
- 380 g mąki pszennej
- 1/4 szk. oleju
- 1/2 szk. wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki oregano
- 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 1/3 puszki pomidorów (takich w całości)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- szczypta pieprzu
Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładką masę, odstawić do późniejszego użycia.
Dodatki:
- kabanosy
- oliwki
- starty ser żółty (ilość i rodzaj uzależnione od preferencji zjadacza :-P)
***
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zaczynając od mąki. Mieszamy łyżką do wstępnego połączenia, potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto nie powinno się mocno kleić do reki i miski, więc w razie potrzeby należy dosypać troszkę mąki. Jak będzie już jędrne i sprężyste, ciasto wykładamy na blat/stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na ładne i w miarę równe kółeczko (lub kanciaste jak u mnie :-P).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy równomiernie sosikiem, posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami i kawałeczkami kabanosów, kończąc warstwą sera. Piekarnik nagrzewamy do 170°C ustawiając dolne grzanie i termoobieg.
Pizzę wkładamy na 15 minutek i już! Chwila na ostygnięcie, pokrojenie i można cieszyć się świeżą, chrupiącą, domową, a co najważniejsze przepyszną pizzą! :-)
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko,
Żarłomira
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz