wtorek, 29 listopada 2016

Pizza z kabanosami i oliwkami

Pizza gości u nas w chatce co najmniej raz w tygodniu, bo ją uwielbiamy. Zazwyczaj od razu robimy 2 sztuki, żeby przypadkiem nie brakło i wcinamy za jednym posiedzeniem do filmu ;-) Ciasto w smaku przypomina mi nieco bardziej wilgotne w środku krakersy z chrupiącą skórką. Jest kruchutkie i bardzo smaczne! :-)


Składniki na podkład pizzy:
  • 380 g mąki pszennej
  • 1/4 szk. oleju
  • 1/2 szk. wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki na sos:
  • 1/3 puszki pomidorów (takich w całości)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • szczypta pieprzu
Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładką masę, odstawić do późniejszego użycia.

Dodatki:
  • kabanosy
  • oliwki 
  • starty ser żółty (ilość i rodzaj uzależnione od preferencji zjadacza :-P)


***
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zaczynając od mąki. Mieszamy łyżką do wstępnego połączenia, potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto nie powinno się mocno kleić do reki i miski, więc w razie potrzeby należy dosypać troszkę mąki. Jak będzie już jędrne i sprężyste, ciasto wykładamy na blat/stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na  ładne i w miarę równe kółeczko (lub kanciaste jak u mnie :-P).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy równomiernie sosikiem, posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami i kawałeczkami kabanosów, kończąc warstwą sera. Piekarnik nagrzewamy do 170°C ustawiając dolne grzanie i termoobieg.
Pizzę wkładamy na 15 minutek i już! Chwila na ostygnięcie, pokrojenie i można cieszyć się świeżą, chrupiącą, domową, a co najważniejsze przepyszną pizzą! :-)

Smacznego!

Pozdrawiam cieplutko,
Żarłomira


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...