piątek, 4 listopada 2016

Porzeczka czarna - dżemik

Listopad na blogu zaczynam od dżemiku z czarnej porzeczki - mrocznej jak sam miesiąc ;-)
Przepis prosty jak drut, bo prócz głównej bohaterki - czarnej porzeczki, potrzebowałam tylko cukru i dżemixu uniwersalnego 2:1.


 Składniki:
  • 1/2 kg czarnej porzeczki
  • 250 g cukru
  • 1/2 torebki mieszanki żelującej w proszku Dżemix uniwersalny 2:1

Sposób przygotowania:

Owocki porzeczki obrywamy z gałązeczek, myjemy, odszypułkowujemy i odstawiamy na trochę na durszlak do odcieknięcia z nadmiaru wody. Przekładamy do garnucha, rozdrabniamy łychą, posypujemy mieszanką i zagotowujemy ciągle mieszając. Po zagotowaniu wsypujemy cukier, znów zagotowujemy i utrzymujemy jeszcze przez ok. 2-3 minutki na małym ogieńku. Gorący dżemik przelewamy do wygotowanych i osuszonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Ja dodatkowo opatulam słoiczki w ściereczki, żeby proces chłodzenia przebiegał nieco dłużej, dzięki czemu mam większą pewność, że nakrętka "chwyci" i słoiczek zaciągnie wieczko do środka.

Dżemuś wyszedł pyszniutki i słodziutki, no i oczywiście pierońsko gęsty jak na fajny dżem przystało.

PS: w tym roku miałam zajawkę na mroczne etykietki, stąd design i nazewnictwo przetworów - tak, tak, będzie tego więcej! ;-)

Pozdrawiam,
Żarłomira

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...