piątek, 9 grudnia 2016

Serowe rogaliki nadziewane prażonymi jabłkami z cynamonem

Uwielbiamy w naszej chatce prażone jabłka. Od jakiegoś czasu mamy ich całkiem pokaźny zapas w piwniczce po tym jak przerobiłam w to lato całe drzewko owoców papierówki! :-P Dodam, że w tym roku jabłonka obrodziła, że ho ho więc miałam co przetwarzać!
Do rogalików wykorzystałam więc już wcześniej przygotowane jabłuszka, jednak zawsze można obrać ok. 3 sztuki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kawałeczki i prażyć na niewielkim ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. Wtedy doprawić do smaku cukrem, cytrynką i cynamonem. Zawsze można ten proces przyspieszyć używając blendera, ale dobrze by było, by z jabłek nie wyszła całkowita papa, ponieważ łatwiej będzie umieszczać większe cząsteczki owoców w rogalikach.

Składniki na ciasto:
  • 250 g masła
  • 250 g sera białego chudego lub półtłustego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • wiórki kokosowe do podsypywania
  • prażone jabłka z cynamonem
  • mleko
  • cukier puder i cynamon do posypania po wierzchu

 ***

Sposób przygotowania:

 Wsypujemy mąkę do miski, wkrajamy masło i kruszymy ser. Wszystko razem zagniatamy i odstawiamy do lodówki na ok 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką i rozwałkowujemy do grubości ok 4 mm. Kroimy ciasto na kwadraty wielkości ok. 7x7 cm. Każdy z osobna kwadracik dociskamy na desce posypanej wiórkami kokosowymi, aby ładnie oblepiły dolną płaszczyznę ciasta. Połowę każdego kwadratu od centrum w kierunku naroża nacinamy ostrym nożem, na środku układamy cząstkę prażonego jabłka i przykrywamy paseczkami ciasta, zlepiając rogaliki na brzegach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Pieczemy 25 minut ustawiając grzanie dolne piekarnika, przy czym do ostatnich 10 minut włączamy dodatkowo termoobieg.
Po przestygnięciu rogalików posypujemy je mieszanką cukru pudru z cynamonem w stosunku 2:1
Ciasto przypomina nieco francuskie i nie jest zbyt słodkie, dlatego łasuchy mogą się pokusić o dosypanie większej ilości cukru przy wyrabianiu ciasta, lub posypanie cukrem po wierzchu przed włożeniem do piekarnika.


Pozdrawiam bardzo ciepło,
Żarłomira



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...