sobota, 3 grudnia 2016

Pizza wiejska

Pizza wiejska to jedna z kombinacji, którą bardzo lubię i która od pierwszego wypróbowania bardzo przypadła mi do gustu. Jako zamiennika kabanosów można użyć wiejskiej kiełbaski, wędzonego boczku itp.

Składniki na podkład pizzy:
  • 380 g mąki pszennej
  • 1/4 szk. oleju
  • 1/2 szk. wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka pszenna pełnoziarnista do podsypania przy rozwałkowywaniu
Składniki na sos:
  • 1/3 puszki pomidorów (tych w całości)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładką masę, odstawić do późniejszego użycia.

Dodatki:
  • kabanosy
  • szynka konserwowa
  • 3 jajka
  • starty ser żółty (ilość i rodzaj uzależnione od preferencji zjadacza :-P)


***
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zaczynając od mąki. Mieszamy łyżką do wstępnego połączenia, potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto nie powinno się mocno kleić do reki i miski, więc w razie potrzeby należy dosypać troszkę mąki. Jak będzie już jędrne i sprężyste, ciasto wykładamy na blat/stolnicę podsypaną mąką pszenną pełnoziarnistą (jej konsystencja sprawia, że ciasto przybiera ciekawą fakturę i zupełnie nie klei się do wałka), rozwałkowujemy tak, by było w każdym miejscu w miarę równej grubości.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy równomiernie sosikiem, posypujemy kawałeczkami kabanosów lub plastrami kiełbasy, szynką pokrojoną w kosteczkę i warstwą sera na którą wbijamy ostrożnie jaja. Jajeczka posypujemy solą i dodatkowa niewielką ilością sera żółtego. Piekarnik nagrzewamy do 170°C ustawiając dolne grzanie i termoobieg. Pizzę wkładamy na 15 minut i gotowe! taka wiejska pizza jest fajną odmianą dla tych, którzy lubią sobie nieco poeksperymentować! :-) Dzięki jajom jest soczysta i naprawdę pyszna! Polecam i życzę smacznego!


Pozdrawiam Was,
Żarłomira

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...