Pizza wiejska to jedna z kombinacji, którą bardzo lubię i która od pierwszego wypróbowania bardzo przypadła mi do gustu. Jako zamiennika kabanosów można użyć wiejskiej kiełbaski, wędzonego boczku itp.
Składniki na podkład pizzy:
- 380 g mąki pszennej
- 1/4 szk. oleju
- 1/2 szk. wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki oregano
- 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka pszenna pełnoziarnista do podsypania przy rozwałkowywaniu
Składniki na sos:
- 1/3 puszki pomidorów (tych w całości)
- 1/3 łyżeczki soli
- 2/3 łyżeczki suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładką masę, odstawić do późniejszego użycia.
Dodatki:
- kabanosy
- szynka konserwowa
- 3 jajka
- starty ser żółty (ilość i rodzaj uzależnione od preferencji zjadacza :-P)
***
Sposób przygotowania:
Wszystkie
składniki wrzucamy do miski, zaczynając od mąki. Mieszamy łyżką do
wstępnego połączenia, potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto
nie powinno się mocno kleić do reki i miski, więc w razie potrzeby
należy dosypać troszkę mąki. Jak będzie już jędrne i sprężyste, ciasto
wykładamy na blat/stolnicę podsypaną mąką pszenną pełnoziarnistą (jej konsystencja sprawia, że ciasto przybiera ciekawą fakturę i zupełnie nie klei się do wałka), rozwałkowujemy tak, by było w każdym miejscu w miarę równej grubości.
Układamy
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy równomiernie
sosikiem, posypujemy kawałeczkami
kabanosów lub plastrami kiełbasy, szynką pokrojoną w kosteczkę i warstwą sera na którą wbijamy ostrożnie jaja. Jajeczka posypujemy solą i dodatkowa niewielką ilością sera żółtego. Piekarnik nagrzewamy do 170°C
ustawiając dolne grzanie i termoobieg. Pizzę
wkładamy na 15 minut i gotowe! taka wiejska pizza jest fajną odmianą dla tych, którzy lubią sobie nieco poeksperymentować! :-) Dzięki jajom jest soczysta i naprawdę pyszna! Polecam i życzę smacznego!
Pozdrawiam Was,
Żarłomira
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz