Piliście kiedyś kawę z lodami? Jeżeli nie to najwyższa na to pora! Połączenie ciepłego z zimnym, a w tym przypadku także słodkiego z ostrym. Niby napój chłodzący, a nie do końca bo chili i kawa rozgrzewa. Propozycja nie tylko na lato ponieważ przyprawy nadają temu napojowi korzenną nutkę w sam raz na zimowy wieczór.
Składniki na kawę (2 filiżanki):
- 5 łyżeczek kawy Inka o smaku czekoladowym
- 200 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Składniki na lody:
- 330 ml śmietany 30%
- 330 ml mleka 3,2%
- 4 żółtka
- 100 g brązowego cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka chili w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta gorzka czekolada
- chili w proszku
- dekoracyjna posypka
***
Sposób przygotowania:
1. LODY:
Śmietanę razem z mlekiem wlewamy do garnka i zostawiając na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
W tym samym czasie ubić blenderem z końcówką trzepaczki żółtka z cukrem na gładką masę, przypominającą konsystencją kogel-mogel ;-) Do kogla wlać około połowy zagotowanej śmietany z mlekiem, ponownie ubić do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do pozostałej części mleka ze śmietaną i wolniutko mieszając podgrzewać do momentu, aż całość zacznie delikatnie gęstnieć. Dokładnie w tym momencie należy jak najszybciej zdjąć garnek z palnika, żeby masa nam się nie zważyła*.
Dodajemy połamaną w kosteczki czekoladę, chili i cynamon - mieszamy łyżką do momentu, aż czekolada się rozpuści. Jeżeli cała czekolada nie będzie chciała się rozpuścić nie martw się - w trakcie stygnięcia powinna to nadrobić ;-)
Odstawiamy przykryte folią do ostygnięcia, po czym przekładamy do pojemnika przypominającego taki na lody i wkładamy do środkowej części zamrażalnika. Przez około 3,5 godziny, co pół godziny wyciągamy lody z zamrażalnika i mieszamy mikserem po to, by się nie zbryliły tylko ładnie napowietrzyły. Dzięki temu uzyskamy puszystą konsystencję. Po tym czasie nie męczymy już naszych lodów i zostawiamy je do całkowitego stężenia.
*Uwaga! Jeżeli zauważycie, że całość zaczyna się ważyć, nie zastanawiając się szybciutko przelej masę do miski, w której ubijane były jaja z cukrem i przemiel wszystko jeszcze raz trzepaczką - powinno się wszystko ponownie scalić.
2. KAWA:
Kawę z cukrem zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. W filiżankach umieszczamy po 2 gałki lodów, po ściance dolewamy ostrożnie kawę, całość posypujemy startą gorzką czekoladą, odrobiną chili i posypką.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie Inki
Intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuń:-) Polecam wypróbować, jest pyszne!
Usuń