Czas na grilla!!!
Składniki (na 2 porcje):
- 2 pstrągi (wypatroszone)
- 3 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżeczki posiekanego koperku
- 3 czubate łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu czarnego
- odrobina kwasku cytrynowego
dodatkowo:
- olej do posmarowania ryby
- sól do posypania z wierzchu
Sposób przygotowania:
Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy przy pomocy jednorazowych ręczników kuchennych, odstawiamy.
Do moździerza skroić w plastry obrane ząbki czosnku, dodać sól i zmiażdżyć na papkę. Dodać koperek, pietruszkę, bazylię, olej rzepakowy, pieprz, odrobinkę kwasku cytrynowego* i dokładnie wymieszać.
Na foli aluminiowej rozłożyć pstrągi (każdego osobno). Polać rybki olejem i rozprowadzić go zarówno z wierzchu jak i pod spodem. Przygotowaną wcześniej mieszankę nałożyć do środka rybek, równo rozprowadzić. Pozostałą mieszankę wyłożyć bezpośrednio na skórze. Posypać nieco solą i ciasno zawinąć folią. Odstawić na ok. 4h do lodówki.
Piec rybki na rozgrzanym grillu przez ok. 45 minut od czasu do czasu obracając.
* z kwaskiem trzeba troszkę uważać, żeby nie przesadzić. Najlepiej posypać troszkę, wymieszać i spróbować - jeżeli będzie miało już troszkę kwaskowy posmaczek, smarowidełko jest w sam raz.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz