niedziela, 4 czerwca 2017

Pstrąg w ziołach z grilla

Czas na grilla!!!



Składniki (na 2 porcje):
  • 2 pstrągi (wypatroszone)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżeczki posiekanego koperku
  • 3 czubate łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu czarnego
  • odrobina kwasku cytrynowego

dodatkowo:
  • olej do posmarowania ryby
  • sól do posypania z wierzchu



Sposób przygotowania:

Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy przy pomocy jednorazowych ręczników kuchennych, odstawiamy.
Do moździerza skroić w plastry obrane ząbki czosnku, dodać sól i zmiażdżyć na papkę. Dodać koperek, pietruszkę, bazylię, olej rzepakowy, pieprz, odrobinkę kwasku cytrynowego* i dokładnie wymieszać. 
Na foli aluminiowej rozłożyć pstrągi (każdego osobno). Polać rybki olejem i rozprowadzić go zarówno z wierzchu jak i pod spodem. Przygotowaną wcześniej mieszankę nałożyć do środka rybek, równo rozprowadzić. Pozostałą mieszankę wyłożyć bezpośrednio na skórze. Posypać nieco solą i ciasno zawinąć folią. Odstawić na ok. 4h do lodówki.
Piec rybki na rozgrzanym grillu przez ok. 45 minut od czasu do czasu obracając.

* z kwaskiem trzeba troszkę uważać, żeby nie przesadzić. Najlepiej posypać troszkę, wymieszać i spróbować - jeżeli będzie miało już troszkę kwaskowy posmaczek, smarowidełko jest w sam raz.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...