wtorek, 22 listopada 2016

Kaszanka w wersji obiadowej


Dziś kaszna na szybko! Jest to bardzo fajny przepis, stosowany u mnie w chatce szczególnie w przypadkach, gdy nie posiadamy pomysłu na jakiś bardziej złożony obiadek, a w zamrażalniku czeka kaszaneczka. Wtedy tytułowa bohaterka dzisiejszego tematu wyciągnięta zostaje w czeluści zamrażalnika, rozmrożona w kuchence mikrofalowej na tyle, by można było ją pozbawić skórki. Flaczka (jak to mawia mój Małżonek) ściągamy koniecznie!

Składniki na 2 porcje:
  • 5 kawałków kaszanki
  • 3 średnie cebulki
  • curry
  • czosnek w proszku
  • tymianek
  • sól chili 
  • pieprz
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy kawałki folii aluminiowej o długości koło 40-45 cm długości. Ważne, by kaszankę zawinąć tak, aby od spodu znajdowały się dwie warstwy folii, dzięki czemu bez problemu przetransportujemy paczki na blachę, a po pieczeniu na talerz. Jakieś 7 cm od krawędzi folii układamy 3 kaszanki (2 sztuki na mniejszą). Kaszanki posypujemy curry, na wierzchu rozkładamy cebulkę pokrojoną w krążki. Posypujemy całość tymiankiem, solą z chili, pieprzem i czosnkiem w proszku. Owijamy kaszany ściśle w folią aluminiowej i zakładamy jej brzegi tak, by utworzyły coś w rodzaju koperty. Tak zapakowane porcje wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 °C na ok 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy obiadki, rozcinamy folię po środku i polewamy niewielką ilością musztardy i ketchupu. Dla lubiących chlebek można dodać ok 2-3 kromeczek na porcję.


Polecam wypróbowanie tego przepisu zarówno wszystkim uwielbiającym kaszanki jak i tym, którzy nie są do tego produktu przekonani - uwierzcie, całość jest pyszna, smakowo zrównoważona i bardzo gorąco ją polecam na szybki, smaczny obiadek!

Pozdrawiam,
Żarłomira

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...