poniedziałek, 21 listopada 2016

Chlebek z chili


Ten chlebek jest propozycją dla lubiących nieco ostrzejsze pieczywko, chociaż moim zdaniem wcale nie był aż tak pikantny. Po prostu pięknie pachnie chili i na tym zakończę swoje osobiste wywody na dzień dzisiejszy :-)

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej (typ 450)
  • 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 400 ml wody
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 suszone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 - 2 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
Przygotowanie: 

Drożdże rozpuścić w 150 ml wody. Dodać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok 25 minut w ciepłe miejsce. Suszone papryczki rozdrobnić w moździerzu, czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę słodką, rozdrobnioną suszoną chili, sól, czosnek i kminek dodać do wyrośniętego już zaczynu. Wszystkie składniki wymieszać, dodać mąkę i stopniowo dolewając wodę (ilość dolanej wody zależy od rodzaju mąki - niektóre chłoną jej mniej, niektóre więcej) wyrabiać na gładkie ciasto, które nie będzie kleiło się do miski. Po zagnieceniu miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce  na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Uformowany okrąglutki bochenek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przyprószonym mąką. Piec 40-50 minut w środkowej części piekarnika bez termoobiegu, od czasu do czasu doglądając chlebka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do wystygnięcia. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...