poniedziałek, 14 listopada 2016

Wiejska grochówka

Jak mowa o grochówce, to tylko wiejska, z dużą ilością wędzonej kiełbachy, solidną dawką grochu i grubo ciętego ziemniaka! ;-) Przepis podstawami za Mamusiną radą, ale po własnych modyfikacjach smakowych.

Potrzebować będziesz:
  • 500 g grochu łuskanego w połówkach
  • 1-1,5 mniejszego pętaczka kiełbaski
  • ok 5-6 dorodnych sztuk ziemniaków
  • 1 średnia cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka stołowa majeranku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki (a nawet i więcej dla miłośników ostrości wszelkich) chili cayenne
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  •  sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Przebierz groch pozbywając się tych paskudnych sztuk, po czym zalej taką ilością wody, by w garnku przykryła ok 2 cm nad poziomem ziaren. Zacznij gotować. Po ok 5 minutkach gotowania dolej szklankę zimnej wody i znów zagotuj. Czynność powtarzaj kilkakrotnie, aż do uzyskania ok 3/5 zapełnienia garczka. Wtedy groch powinien już zacząć mięknąć, a jeżeli nie, to trzeba jeszcze dać mu chwilę gotowania. Po tym czasie dodaj liście laurowe, ziele, drobno posiekany czosnek, ok 1 płaską łyżkę soli, majeranek, nieco pieprzu.
  2. Cebulkę obierz z łupin i natnij ją w kształcie klawiaturowej gwiazdki po stronie "szczypioru", postaraj się nie naruszyć piętki, dzięki czemu nie rozpadnie się podczas gotowania i wrzuć do garnka. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w grubą kostkę, dodaj do garnka.
  3.  Kiełbaskę pokrój w kostkę, podsmaż mocno na patelni. Dodaj ją do zupki jak już ziemniaki nieco zmiękną, czyli po ok 10 minutach gotowania.
  4. Dodaj pozostałe przyprawy jak gałkę, chili, na koniec jeszcze nieco soli, pieprzu - tak, by Ci smakowało :-) Jeszcze potrzymaj na gazie jakieś 5 minutek i wyłącz. Zupka w ciągu ok 1/2h po zdjęciu z gazu powinna ładnie dojść smakowo, przy czym zawsze twierdzę, ze najlepsza jest drugiego dnia :-P 
Smacznego!



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...