poniedziałek, 3 września 2018

Słodko-kwaśny sos porzeczkowy

Posezonowy przepis na przyszły sezon? Czemu nie!

Ten sos jest super sprawą, jeżeli ktoś ceni sobie niesklepowe łakocie. Super sprawdza się jako "luźne" smarowidło do kanapek (u nas w chatce najlepszy do takich z masłem orzechowym - mniaaam!), dodatek do lodów, polewa ciast i muffinów, nawet myślę, że do mięcha by się sprawdził! Jak wypróbuję, dodam odnośnik!:-D


Składniki:

  • 3000 g porzeczki
  • 300 g cukru



Przygotowanie:

Odszypułkowane, umyte porzeczki gotować razem z cukrem na wolnym ogniu przez około 1 godzinkę. Przetrzeć przez drobniutkie sito w celu pozbycia się pesteczek. Powstałą "MAŹ"  zagotować, jeszcze gorącą przekładać do wcześniej wyparzonych słoików. Mocno zakręcić, odstawić do góry dnem i okryć ściereczkami/ręcznikiem. Po ostygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu.

*Sos porzeczkowy jest słodko-kwaskowaty, więc jeżeli wolicie bardziej na słodko, nie krępuj się i dosłódź do smaku!



Porzeczkowego smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...