Porzeczki, porzeczki i po porzeczkach.. Przyznam, że były chwile, kiedy nie mogłam już na nie patrzeć:-P Ale żal było nie przetworzyć tylu dobrych witaminek. Zaczynamy!
Składniki:
- 600 g porzeczki
- 100 g brązowego cukru
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Umyte i odszypułkowane porzeczki gotować bez przykrycia na wolnym ogniu ok 45 minut od czasu do czasu mieszając. Przetrzeć przez gęste sito i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać obraną ze skóry i pokrojoną w cząstki pomarańczę. Zagotować, po czym podgrzewać jeszcze przez ok 15 minut. Zlać gorący do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcić, odstawić do góry dnem pod przykryciem do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz