środa, 5 września 2018

Sałatka z rukolą, jabłkiem i gruszką


Bardzo lekka i smaczna sałatka, super szybka w przygotowaniu, ciesząca się w mojej rodzinie sympatią oraz wysokim poziomem zjadliwości :-) Zaczynamy!

Składniki:


  • 50 g rukoli
  • 3 słodkie jabłka
  • 2 gruszki
  • garść rodzynków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 malutka łyżeczka octu 10% (niestety nie posiadam winnego)
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Jabłka i gruszki umyć, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, po czym pociachać na kawałki. Przełożyć wszystko do miski/pojemnika*, dorzucić rodzynki, wlać olej, ocet, posolić, popieprzyć, dołożyć na sam koniec rukolę i dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadku, lub też jako samodzielny lekki posiłek;-)

*Tu przyjdę do Was z malutką radą - dobrze jest zorganizować dobie nieco większy pojemnik do przechowywania żywności, koniecznie z pokrywką, ułatwi on bowiem szybkie wymieszanie sałatki. Po umieszczeniu wszystkich składników w pojemniku, wystarczy pojemniczek przykryć pokrywką, wymieszać w stylu "La Cucaracha" przez chwilkę i tyle. W razie, gdyby pojemnik okazał się za ciasny i sałatka nie do końca wymieszała by się, wystarczy odłożyć ją na kilka minutek, aż zmniejszy swoją objętość i ponownie wymieszać:-)

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...