wtorek, 10 stycznia 2017

Spaghetti z sosem pomidorowo-daktylowym


Witajcie moi Drodzy! 

Mam nadzieję, że wszyscy wypoczęliście podczas przerwy świąteczno-noworocznej i dobrze naładowaliście bateryjki na Nowy Rok :-) Mój czas odpoczynku wydłużył się nieco, co widać po przerwie tu na blogu, ale zrodził się pomysł na reorganizację w partiach piwnicznych naszej chatki i tak szczerze mówiąc nawet nie było kiedy przysiąść do postów! :-P
Ale dzisiaj, jako że mam chwilę, przychodzę do Was z nowym prostym i tanim przepisem na spaghetti z sosem pomidorowo-daktylowym. Ma przyjemny słodkawy posmak i mocno czosnkowy aromat. Nawet niewielka ilość przepysznie podkreśli smak makaronu.


Składniki:
  • 2/3 puszki pomidorów
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 suszone daktyle
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku


 ***


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przełożyć do wyższego naczynia i zblendować. Gładko zmieloną masę przelać na patelnię, doprowadzić do wrzenia i troszkę zredukować, by nabrała bardziej gęstej konsystencji. Makaron ugotować al-dente wg wskazań producenta podanych na opakowaniu. Przełożyć na płaski talerz i polać niewielką ilością sosu. Na koniec oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Prawda, że prosto i szybko?

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...